De Gallische Hoeve heeft diverse lezingen in haar aanbod voor verschillende leeftijdsgroepen.

Er zijn twee types presentatie.

  1. Een interactieve versie waarbij één van onze Galliërs vooraan aan het woord is en intussen een andere Galliër rondgaat met een voorwerp dat besproken wordt. Dat kan bv. een Keltische helm zijn, maar ook bepaalde specerijen waar de toeschouwers aan kunnen ruiken.
  2. Een versie met enkel de presentatie zelf.

Kelten en Romeinse bronnen

Deze presentatie behandelt het tweeluik burgers en krijgers, waarbij we een vergelijking maken van Romeinse bronnen, populaire cultuur (met daarbij vooral strips) en archaeologica om het beeld recht te zetten over wat er wel en niet klopt over de Kelten.

De rol van (exotische) specerijen in Rome

In deze presentatie tonen we aan dat specerijen niet enkel een 15de-eeuws begrip zijn, maar dat deze al flink ingeburgerd zijn in het Oude Rome. Niet enkel binnen een culinaire context, maar ook met een ingrijpende rol in de hele maatschappij.

Geneeskunde in de Oudheid: tussen wetenschap en fantasie

We ontzwachtelen de Griekse en Romeinse geneeskunde, van het zinnige tot het – naar moderne normen – onzinnige. De meest toonaangevende arts uit de Oudheid, Galenus is in deze lezing onze gids doorheen het menselijke lichaam. Een aantal herkenbare ziektes en kwalen passeren de revue met bijpassend doktersadvies. Al lijken deze inzichten ons soms vreemd, de klassieke geneeskunde bleef de basis van ons begrip van ziekte en het menselijk lichaam tot de 16e eeuw.

Mocht het onderwerp dat u interesseert hier niet bij staan, dan kunnen we een lezing op maat uitwerken voor u.